Apakah Alexa Rank

Alexa Rank merupakan sebuah ranking alexa. Maksudnya adalah semakin tinggi alexa rank laman web blog anda maka semakin kecil nilai alexa rank anda. Ianya disokong oleh seberapa besar laman web mendapatkan traffic alexa rank. Berikut merupakan petikan yang diambil dari laman web rasminya:

alexa

Petikan Yang Diambil

The traffic rank is based on three months of aggregated historical traffic data from millions of Alexa Toolbar users and is a combined measure of page views and users(reach). As a first step, Alxa computes the reach and number of page views for all sites on the Web on a daily basis.

The main Alexa traffic rank is based on the geometric mean of these two quantities averaged over time (so that the rank of a site reflects both the number of users who visit that site as well as the number of pages on the site viewed by those users).

Dari petikan di atas, kita boleh membuat kesimpulan bahawa ia merupakan sebuah syarikat yang mengindeks website di seluruh dunia dan menilai sebuah website dengan ranking tertentu sesuai dengan tahap popularity dari website atau pageview dari website itu.

trafic

Ianya kedengaran seperti aneh, namun sudah menjadi kenyataan ketika ini banyak syarikat (adsense) yang menggunakan Ranking Alexa sebagai sebuah website yang akan dijadikan sebagai rakan kerja.

 

Sekian Terima Kasih;

Hafizi Hamsan

 

hafizi hamsan

Dikenali dengan Hafizi, seorang yang simple dan cool. Merupakan pelajar Ijazah Sarjana Muda UiTM Shah Alam dalam Bidang Sains Matematik. Dan sekarang seorang Professional Financial , Cimb Wealth Advisor. Call me 0136265107 for set appointment and get more investment for future.

13 thoughts on “Apakah Alexa Rank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge