SANTAI

Resipi Kek Kukus

Resipi Kek Kukus ini adalah resipi turun menurun keluarga kami, boleh cuba Resipi Kek Kukus untuk dihidangkan untuk keluarga dan rakan-rakan. Selamat mencuba Resipi Kek Kukus ini untuk memberi keyakinan diri dalam menjadi seorang yang suka memasak hehe. Disamping itu, hidangan kek kukus ini boleh dijadikan juadah untuk rumah terbuka dan jika yang dah mahir boleh buat perniagaan secara kecil-kecilan.

kek kukus hafizi

Antara Bahan-Bahan Resipi Kek Kukus:

6 biji telur ayam
1 paket tepung gandum
16 oz majerin
2 cawan gula halus (gula pasir)
2 sudu teh cream of tartar
2 sudu teh soda bicarbonate
1 cawan gula goreng
1 bungkus kismis
½ biji buah pala (di tumbok)
2 sudu teh esen orange

Ada orang suka kek kukus buah dan ada juga yang suka kek kukus coklat. Macam-macam sekarang kita boleh ubah resipi kek kukus ini.

kek kukus

Cara-cara membuat kek kukus:

majerin dan gula dipukul sampai kembung. Lepas itu masukan kuning telur sebiji sebiji sambal di pukul. Enjut putih telur sampai kental (berkusar). Kemudian dimasukkn kedalam adunan majerin tadi. Lepas itu masukkan krismis, tepung gandum, cream of tartar, soda bicarbonate dan buah pala yang ditumbuk. Lepas itu masukan asin orange sambal di kacau barulah dimasukkan gula goring. Kacau dan masukkan kedalam acuan dan di kukus selama 4 jam.

hafizi hamsan

Pada tahun 2014 sudah bermula sebagai blogger. Berasal dari Melaka dan berpendidikan Ijazah Sarjana muda (kepujian) Sains Matematik UiTM. Menerima jemputan Rasmi, Food review, Travel review,dan Business review. Setiap Entry yang ditulis mengikut Bayaran yang telah ditetapkan. Sebarang pertanyaan boleh berhubung dengan saya diemail: hafizihamsan@gmail.com

4 thoughts on “Resipi Kek Kukus

  • hafizi hamsan

   mudah je..kak.. yang penting kena rajin..

   Reply
  • hafizi hamsan

   tahu takpe, ingat lagi dulu masa kecit siap keluarkan kismis and buah buah dalam kek kukus sebab tak suke hehe

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial