ILMIAH

Tip Meningkatkan Alexa Rank

Tip Meningkatkan Alexa Rank | mengenali cara meningkatkan Alexa Rank itu bermaksud bagaimana cara untuk mengecilkan angka Alexa Rank. Ini kerana semakin kecil nilai Alexa Rank maka semakin tinggi ranking dan semakin bagus blog tersebut. Formula dia macam formula sains pun ada, berikut merupakan tipnya:

alexa rank

Memasang Widget Alexa Rank

Untuk menaikkan ranking alexa laman web kita, maka pemasangan widget alexa rank ini sangatlah penting dan wajib! Kerana keajaiban akan berlaku dengan pemasangan widet ini, Indeks Alexa terhadap blog kita akan semakin cepat.

Membuat Artikel Yang Unik

Dalam hal ini, artikel yang unik memang akan memberikan pengaruh yang sangat positif bagi ranking alexa kita. Jika artikel kita tidak menarik maka ranking yang dihasilkan juga sukar untuk naik setinggi KLCC.

Update Artikel Secara Rutin

alexa

Update Artikel secara rutin juga merupakan salah satu indikasi utama alexa rank dalam memberikan ranking yang terbaik untk sesuatu blog itu. Sebagai contoh, portal-portal berita seperti Buletin, Sinar, Berita Harian dan Metro. Kesemuanya memiliki alexa yang sangat tinggi kerana sentiasa melakukan update.

Melakukan Pengoptimuman untuk Semua Aritikel

Salah satu sebab yang menjadikan setiap artikel kita mendapatkan trafik tinggi serta dapat bersaing di SERP adalah pengoptimuman artikel. Pengoptimuman juga tidak boleh berlebihan agar hasilnya tidak menjadi negatif.

Mencari Backlink Profil yang Banyak

Salah satu sebab yang menjadikan Alexa Rank kita menjadi lebih bagus dan teratur adalah sebab backlink yang anda telah diindeks Alexa, atau biasanya disebut Alexa Link In. Backlink ini biasanya lebih cepat diperolehi di forum-forum mahupun laman web Dofollow.

Memperbanyakkan Trafik dari Media Sosial

Media Sosial merupakan suatu kuasa atau ruang yang luas yang tiada sempadan. Disamping itu, media social boleh meningkatkan ranking alexa yang lebih cepat berbanding dengan hanya trafik organik saja, atau trafik dari Search Engine saja.

alexa ranking

Memasang Meta Alexa di Blog

Meta berfungsi meta tag Bing atau Google untuk mempercepatkan kenaikan ranking alexa kita. Oleh itu, untuk mendapatkannya, kita boleh login dilaman web Alexa blog kita.

Memasang Toolbar Alexa di Mozilla Firefox

Cara in akan memudahkan alexa rank dalam melakukan update Ranking blog kita. Fungsinya adalah untuk mempercepatkan kenaikan ranking alexa blog kita.

seo alexa

hafizi hamsan

Pada tahun 2014 sudah bermula sebagai blogger. Berasal dari Melaka dan berpendidikan Ijazah Sarjana muda (kepujian) Sains Matematik UiTM. Menerima jemputan Rasmi, Food review, Travel review,dan Business review. Setiap Entry yang ditulis mengikut Bayaran yang telah ditetapkan. Sebarang pertanyaan boleh berhubung dengan saya diemail: hafizihamsan@gmail.com

8 thoughts on “Tip Meningkatkan Alexa Rank

  • hafizi hamsan

   Sama-sama, kena selalu update tu yg penting.. saya pun biasa biasa je,ada ilmu nak dikongsi akan terus dikongsikan..

   Reply
  • hafizi hamsan

   hehe..biase la lumrah manusia.. tapi yg penting kite ikhlas dalam penyampaian..tol x? tak perlu sangat nak kejar Alexa baik kejar pahala setiap post kite yg manfaat buat pembaca

   Reply
 • Salam ziarah …sedaya upaya cuba ikuti tips di atas, tapi bab meta tag dan meta discription ni memang sis tak faham2 lagi. Boleh jelaskan dengan terperinci tak?
  Dja@Sishaza recently posted…HENDAK SERIBU DAYA ..My Profile

  Reply
  • hafizi hamsan

   Salam perkenalan, oh meta tag mesti ada dalam meta description. meta tag tu lebih kurang keywords yang akan meningkatkan seo kita.. so meta description tu tulis la tentang keywords yg org akan cari. Contohlah, kedai makan paling sedap, so dekat meta tag tu pun kena guna kedai makan paling sedap

   Reply
 • Jika nak jaga ranking alexa, paling penting, blog mesti update.. Paling malas pun seminggu sekalipun cukup..paling teruk pun 2 minggu sekali. Aku dah kena dah. Itu aku berani cakap.

  Reply
  • hafizi hamsan

   haah kan, tapi nak maintain update tu yang kena byk pengorbanan..

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial