Cara Mudah Upgrade Laptop

Cara mudah upgrade laptop dalam Hari  ini dan dunia sekarang semua orang nak pakai laptop (lp), ada yang guna untuk suka-suka, untuk berbisness, untuk bermedia social, dan banyak lagi. HH tahu ramai yang masih tidak jelas dengan penggunaan laptop secara lebih teratur dan baik. Mungkin anda adalah salah seorang daripada mereka yang tidak tahu nak upgrade laptop.

 Cara mudah upgrade laptop iaitu caranya menukarkan HDD ke SSD :

SSD-kingston hyperX

Apa itu HDD? HDD merupakan hard disk drive merupakan data simpanan untuk menyimpan pelbagai maklumat . Menpunyai “magnetic materials” dan HDD ini merupakan tempat penyimpanan data kedua. Lebih dari 200 syarikat yang menghasilkan HDD ini. seperti Seagate, Toshiba, dan Western Digital. Saiz untuk destop ialah 3.5-inci manakala saiz HDD dalam Komputer Riba ialah 2.5-inci . SSD dikenali sebagai “Solid-state drive” merupakan satu teknologi yang tercanggih dan mempunyai kelebihan untuk memberi kelajuan kepada computer anda sewaktu “on” atau “off” computer.

SSD bertindak sebagai system untuk memberi kelajuan kepada system lain. Cara mudah upgrade laptop, pertama beli SSD Kingston HyperX, tapi bagi saya amik saiz yang 120GB pun dah ok dah harga dalam rm350. Langkah kedua beli “Second HDD candy” harga dalam rm80 sahaja.

Second Hdd Caddy (2) Second HDD caddy
Lepas tu kalau nak pasang sendiri pun boleh hantar ke kedai pun boleh tapi kalau dah pandai buat format and backup data boleh buat sendiri. Tak susah pun. Sekian Terima Kasih.
P/s : Sila tinggalkan komen dan apa apa tips untuk di tambahkan lagi.

hafizi hamsan

Pada tahun 2014 sudah bermula sebagai blogger. Berasal dari Melaka dan berpendidikan Ijazah Sarjana muda (kepujian) Sains Matematik UiTM. Menerima jemputan Rasmi, Food review, Travel review,dan Business review. Setiap Entry yang ditulis mengikut Bayaran yang telah ditetapkan. Sebarang pertanyaan boleh berhubung dengan saya diemail: hafizihamsan@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge