Selamat Menduduki Peperiksaan Akhir

Assalamualaikum rakan blogger yang terkenal lagi selalu singgah di blog saya, tak dapat nak buat entry yang mega mega dan meletop tapi saya yang dah nak meletop sebab dah nak final exam dan akhir semester untuk Ijazah Sains Matematik. Mesti ramai yang masih belajar dan masih ingin menjadi seorang pelajar betul tak. Harap betul lah tanggapan hamba. Bila dah hujung semester dan akhir semester mula lah rasa perasaan sedih sebab kena tinggalkan kawan kawan sekelas. Susah betul nak lupakan kenangan masa belajar dan menjadi pelajar.

exam

 

exam

Sebak dan pilu bila hati ini bila sudah sampai masa untuk meninggalkan UiTM, hehe betul betul UiTM dihatiku lah. Banyak banyak berterima kasih pada pensyarah UiTM fakulti Sains Komputer dan Matematik kerana telah banyak membantu saya. Al maklumlah sejak kecil memang minat matematik sampai ke besar amik matematik. Juga berterima kasih kepada guru-guru sekolah smk seri mahkota umbai Melaka yang telah banyak mendidik saya dan menjadikan saya orang yang berguna. Mesti ramai rakan blogger seperti http://www.melastikbintang.com/  , http://www.faridlaham.com/ yang tidak minat dan tak suka matematik kan? Hehe sebenarnya matematik ni senang sebenarnya jika kena dengan cara mengajarnya.

exam 1

Sedihnya, semester akhir ni tarikh exam kurang mengembirakan sebab terlalu dekat dan tak tahu nak cakap apa dah. Eh eh Apo Bondo Eh ni?hehe games yang menguji minda menggunakan symbol. Tarikh pertama untuk exam pertama pada 1/7/2014 jatuh pada bulan ramadhan semoga diberkati dan dirahmati oleh Allah S.W.T. Paper yang kedue keesokkan harinya pada 2/7/2014 dan paper yang terakhir pada 4/7/2014 lepas tu merdeka untuk Degree In Sciences Mathematics. Belum boleh happy lagi selagi belum dapat result jadi kena banyakkan amalan di bulan ramadhan.

Tips Ingin Menjadikan Subjek Matematik Sebagai Subjek Kesukaan Anak Anda:

pertama, ciptakan sesuatu permainan yang berasaskan matematik atau kira-kira kepada anak anda. Senang je anda belikan anak anda sebuah tabung dan anda bagi satu tugasan siap boleh penuhkan duet dalam tabung beserta dengan kira-kira ayah akan bagi hadiah.
kedua, jadikan rumah anda seperti taman matematik untuk anak anda. Sebagai contoh, belikan alat permainan berasaskan matematik.
ketiga, permudahkan formula matematik dalam bentuk cerita. Contoh, emak bagi rm10 kepada abu untuk membeli gula dan air kotak yang berharga rm7 berapakah bakinya? Setiap formula boleh diubah menjadikan cerita supaya senang untuk difahami dan kekal dalam ingatan.

Saya ingin mengucapkan selamat menduduki peperiksaan akhir buat rakan rakan dan seluruh pelajar UiTM dan IPTA serta IPTS.

shah alam

hafizi hamsan

Dikenali dengan Hafizi, seorang yang simple dan cool. Merupakan pelajar Ijazah Sarjana Muda UiTM Shah Alam dalam Bidang Sains Matematik. Dan sekarang seorang Professional Financial , Cimb Wealth Advisor. Call me 0136265107 for set appointment and get more investment for future.

12 thoughts on “Selamat Menduduki Peperiksaan Akhir

    • June 22, 2014 at 6:41 am
      Permalink

      terima kasih abam denaihati, huhuhu risau akan final exam yang bakal mendapat ini..

      Reply
    • June 22, 2014 at 12:51 pm
      Permalink

      Terima kasih abdur, tips santai santai je tu

      Reply
    • June 23, 2014 at 9:05 am
      Permalink

      terima kasih shahrizal, heheh xmain game tapi rasa sunyi kalau xupdate blog..hehehe

      Reply
  • June 23, 2014 at 3:37 am
    Permalink

    rindu nak kembali exam..paling tak suka exam matematik heee masa di bangku sekolah lagi..kalau sejarah saya laju jer menjawab
    suri recently posted…A Special TimeMy Profile

    Reply
    • June 23, 2014 at 9:21 am
      Permalink

      terima kasih kak suri,hehee… betul tu.. saya xsuke sejarah..tapi kena tahu jugak sejarah matematik..

      Reply
    • June 25, 2014 at 5:48 pm
      Permalink

      Terima kasih kak ema, math ni senang je.. Yang penting jangan bagi anak anak kita stress.. mcm anak sepupu saya semua dah ada minat dengan matematik sebab saya suke bercerita kat die orang mengunakkan situasi matematik..

      Reply
    • June 27, 2014 at 6:15 pm
      Permalink

      Hehehe, final year ni sekarang, tengah berpulun nak exam ni.. semua paper dekat dekat…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge